Pri kosbe nám pomôžu aj odsúdení

V minulom roku bolo na území mesta Banská Bystrica pokosených celkovo 5,5 milióna metrov štvorcových trávnikov. Tohtoročná kosba, aj kvôli nadpriemerne teplému marcu, začala v šiestich lokalitách o takmer dva týždne skôr ako vlani. Počas sezóny sa kosenie uskutoční tri až osemkrát, v závislosti od miesta, kde sa trávnikové plochy nachádzajú. 

Vo vybraných lokalitách použijeme mozaikovité kosenie, ktoré spočíva v tom, že sa nepokosí celá plocha územia, ale sa vykosia len priestory okolo chodníkov a centrálne partery určené pre šport a oddych. S mozaikovitým kosením sa môžu obyvatelia stretnúť v mestskom parku či v Podlaviciach. Pri extenzívnom kosení okolia peších komunikácií zrealizujeme zákos na šírku približne troch metrov. V okolí stromov a skupín krov ponecháme vysokú trávu a kosiť budem až po odkvitnutí väčšiny lúčnych kvetov. Premyslenejšou a prírode blízkou údržbou zelene je možné dosiahnuť nielen ekonomické úspory, ale i znížiť prašnosť, zlepšiť ochladzovanie priestoru, aj ochranu rastlín a živočíchov.

Kosby, tak ako aj v minulých rokoch, zabezpečia hlavne kmeňoví zamestnanci ZAaRES-u. Nápomocní budú i pracovníci z vysúťaženej externej spoločnosti. Starostlivosť o trávniky v materských školách a niektorých častiach cintorínov bude mať pod palcom Podnik medzitrhu práce. Som rád, že sa nám opätovne podarilo dohodnúť spoluprácu aj s vedením banskobystrického ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Odsúdení budú pomáhať s údržbou trávnikov a cintorínov v meste. Spoluprácu navyše ešte rozšírime.

Dvadsiatka odsúdených na začiatku tohtoročnej jari zakladala v meste lúčne záhony. V tomto období pomáha s kosbou a hrabaním trávnikov pomocou elektrických krovinorezov. Na jeseň zas bude hrabať lístie na území mesta a na cintorínoch.

Bližšie informácie o manažmente kosenia sú zverejnená na webe Záhradníckych a rekreačných služieb: https://zaaresbb.sk/zelen/manazment-kosenia

Pravidelne v piatok je aktualizovaný aj presný harmonogram kosenia na nasledujúci týždeň https://zaaresbb.sk/zelen/harmonogram-kosenia